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October 15, 1951 

Rcn. R. C. Marshall 
County Attorney 

Opinion No. V-1317 

Hutchinson County Re: 
Stinnett, Texas 

Obligation of the Comis- 
sioners' Court to place 

Dear Sir: 
justices of the peace on 
a salary basis. 

You have requested an opinion on the fol- 
lowing question: 

"May the justices of the peace legally 
require the Commissioners' Court to place 
them upon a salary basis?" 

tution of 
Section 61 c? Article XVI 
Texas provides in part: 

of the Consti- 

"All district officers in _- the State of 
Texas and all county officers in counties 
having a population of twenty thousand 
(20,000) or more, according to the then 
last preceding Federal Census, shall be 
compensated on a salary basis. In all coun- 
ties in this State, the Commissioners Courts 
shall be authorized to determine whether 
precinct officers shall be compensated on a 
f basis or on a salary basis, with the 
ezzeption that it shall be mandatory upon 
the Commissioners Courts, to compensate all 
constables, deputy constables Andy precinct 
l&w enforcement ~officers hi a salary basis 
beginning January 1, 1949; and in counties 
having a population of less than twenty 
thousand (20,000), according to the then 
last preceding Federal Census, the Comis- 
sioners Courts shall also have the author- 
ity to determine whether county officers 
shall be compensated on a fee basis or on 
a salary basis, with the exception that it 
shall be mandatory upon the Commissioners 
Courts to compensate all sheriffs, deputy 
sheriffs, county law enforcement officers 
including sheriffs who also perform the 
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duties of assessor and collector of taxes, 
and their deputies, on a salary basis be- 
ginning January 1, 1.949. . . . 

It was held in Attorney General's Opinion 
V-748 (1948) that justices of the peace were not 
"law enforcement officers" within the meaning of 
Article XVI, Section 61 of the Constitution of Texas 
requiring all precinct law enforcement officers to 
be compensated on a salar basis. In Attorney 
General's Opinion O-7535 7 1945) it was held that 
all counties may determine whether precinct officers 
shall be compensated on a fee or salary basis., 

Since justices of the peace are precinct 
officers (Reynolds v. Tarrant Count 78 Tex. 289, 
14 S.W. 580 (l&@O), and Article 39&A, Section 17, 
V.C.S.) and are not law enforcement officers within 
the meaning of Section 61 of Article XVI of the 
Constitution of Texas, it is within the sole discre- 
tion of the commissioners' court to determine whether 
the justices of the peace shall be compensated on a 
fee or salary basis. You are therefore advised that 
the justices of the peace cannot legally require 
the commissioners' court to place them on a salary 
basis. 

It is within the sole discretion of the 
cou,Gssioners t court to determine whether 
justices of the'peace shall be compensated 
on a fee basis cr on a salary basis. There- 
fore, the justices of the peace cannot re- 
quire the commissioners' court to place them 
on a salary basis. Section Gl, Article XVI, 
Constitution of Texas: Att'y Gen. Ops. O-7535 
(1946) and V-748 (1948). 

APPROVED: Yours very truly, 

J. C. Davis, Jr. PRICE DANIEL 
County Affairs Division Attorney General 

Jesse P. Luton, Jr. 
Reviewing Assistant 

Everett Hutchinson 
Executive Assistant 

JR:mh 
Assistant 


