
September 17, 1975 

The Honorable George N. Rodriquez, Jr. 
County Attorney 

Opinion No. H- 69”4 

Room 201, City-County Building Re: Whether a constable or 
El Paso, Texas 79901 sheriff may send notices of 

eviction on behalf of his private 
employer and use his official 
letterhead or title. 

Dear Mr. Rodriques: 

You have asked our opinion as to the scope and application of article 
397 Sa, V. T. C. S. , which provides for notice preliminary to forcible detainer 
actton. You particularly ark: 

1. Can a constable or a Sheriff, while 
acting in his or her private capacity as 
an agent or employee of a landlord, send 
a tenant a notice of eviction form which 
is headed “THE COUNTY OF II 
or “THE STATE OF TEXAS” or bears on 
its face the seal of the State of Texas? 

2. Can a constable or Sheriff, while 
acting in his or her private capacity as 
an agent or employee of a landlord, send 
a tenant a notice of eviction, indicating on 
said notice of eviction his or her official 
title (i. e. , Sheriff or constable)? 

You have furnirhed background information which prompted your questions 
by explaining that: 

The El Paso Sheriff and/or constables and their 
deputies are serving eviction notices to tenants in 
their private capacities as agents and employees 
of landlords, purportedly pursuant to Article 39754 
V. A. T. S. In some cases, these notices bear on 
faces the seal of the State of Texas. In addition, 
the notices often refer to the County of El Paso or 
to the State of Texas. 
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Article 3975a provides: 

That except where otherwise contracted 
orally or by written lease, upon default in 
payment of rent by a tenant, any landlord 
leasing to a tenant for a tenancy in excess of 
a period of week to week, upon default of 
payment of rent, shall give to such tenant a 
minimum of three (3) days written notice to 
vacate such premises delivered in person or 
by mail to the leased premises prior to filing 
an action for forcible entry or detainer. Upon 
the expiration of at least said three (3) days or 
stipulated length of notice, calculated from the 
date of delivery of the notice to the premises, 
if the tenant has not vacated said premises, 
action in forcible detainer or at common law 
may be commenced. Notice to vacate under 
the circumstances provided herein shall sup- 
plant existing periods of notice at common law. 

Sheriffr and constables are statutorily required to “execute” all judicial 
“process” and “precepts” “directed” to them by legal authority. V. T. C. S. 
arts. 6873, 6885. However, it is obvious that the eviction notice contemplated 
by article 3975a is not “process” or a “precept” issued by legal authority and 
that sheriffs and constables have no duty, authority or power to “execute” such 
notice., 

Accordingly, it would appear that where a sheriff or constable purports to 
execute the eviction notice asprovided by article 3975a (as he would seemingly 
do where the notice is headed “The County of “or “The State 
of Texas” and bears the seal of the State of Texas, and as he would almost 
certainly do where the notice bears the official title of the sheriff or constable), 
such sheriff or constable has committed an act constituting “an unauthorized 
exercise of his official power” and/or an act “under color of his office . . . that 
exceeds hia official power” in violation of section 39. 01, subsections (a)( 1) and 
(a)(2), Penal Code. A possible violation of article 37. 10, Penal Code, is further 
indicated since the notice as sent by the sheriff or constable may be a “document” 
that,is intended to “be taken as a genuine governmental record. I’ 

Additionally, the private activities of the sheriff and constable, presumably 
for remuneration, which you describe may constitute a criminal violation of 
article 17. 08 (a)(2). Business and Commerce Code, forbidding the use of the 
“Great Seal of Texas for a commercial purpose” and a deceptive trade practice 
as defined by section 17.46 of the Business and Commerce Code, providing for 
civil penalties. 
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To reiterate, the use of “The County of , ” “The State of 
Texas, ” the seal of the State of Texas, or any representation that a notice of 
eviction is the official act of the sheriff or constable as you have described, may 
constitute violations of several Texas penal and civil laws. 

S~UMMARY 

It is improper and illegal for a sheriff 
or constable to send eviction notices as 
authorized by article 3975a, V. T. C. S. , 
with any notations thereon that would 
make the notice appear to be the official 
act of a court or of an officer of the State 
of Texas. 

-Very truly your*, 

Attorney General of Texas 

Opinion Committee 

jad: 
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