
TEE ATTORSEY GENERAL 
OF TEXAS 

October 15, 1990 

Mr. Fred S. Brinkley, Jr., R.Ph. opinion No. JM-1233 
Executive Director/Secretary 
Texas State Board of Pharmacy Re: Application of a provi- 
8505 Cross Park Drive, Suite 110 sion in article 4542a-1, 
Austin, Texas 78754-4594 

Dear Mr. Brinkley: 

You have requested our 
ty of a member of the Texas 
another term. 

V.T.C.S., the Texas Pharmacy 
Act, limiting the eligibil- 
ity of board members to two 
terms (RQ-2129) 

opinion regarding the eligibili- 
State Board of Pharmacy to serve 

You explain that a particular individual was appointed 
to a full term on the Board of Pharmacy in 1973 and reap- 
pointed in 1979. In 1981, the legislature enacted the 
following provision as part of amendments to the Texas 
Pharmacy Act: 

(c) A member of the board may not serve 
more than two consecutive full terms. The 
completion of the unexpired portion of a full 
term does not constitute a full term for 
purposes of this section. 

V.T.C.S. art. 4542a-1, 5 10(c). The member in question was 
reappointed to the board in 1985. You suggest that he is 
eligible to be reappointed in 1991, because the 1981-85 
period constitutes %ompletion of the unexpired portion of a 
full term," and the appointments in 1985 and 1991 should be 
construed as the beginning dates of his allotted full terms. 
You contend that to consider the member's prior service at 
the time the statute was amended in 1981 would constitute a 
retroactive application of the statute. 

It is certainly the settled rule that 'Ia statute is 
presumed to be prospective in its operation unless expressly 
made retrospective." Texas DeD’t of Pu li Safetv 
Sefcikikt;51 S.W.2d 239, 24ia (T;;. tip. - Sa: Aztonio 198:; 
no . Furthermore, retrospective if it 
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'changes the consequences of 
effective date'." 

acts completed before its 

(D.N.H. 1983). 
pt 568 ;iat$z~- 253, 255 

even a 
retroactively applied is Aot unlawful Qolely 

that is 
because it 

upsets otherwise settled expectations." w 
Products Co.cal 553 PensigrU3M 
Cir. 1985). 

, 775 F.2d 24, 27 (2d 

1,n Perrv v. O'FBEEBLL; 212 P.2d 848 (Colo. 1949), a 
state constitutional amendent imposed a requirement that 
five additional points be added to the final scores of 
veterans who sat for state civil service examinations. A 
non-veteran who had taken the examination prior to the 
amendment brought suit, claiming that the addition of five 
points to the scores of veterans would amount to a retroac- 
tive application of the amendment. The court declared: 

An act is not retroactive if it applies to 
persons who presently possess a continuing 
status even though a part or all of the 
requirements to constitute it were fulfilled 
prior to passage of the act or amendments 
thereto. 

&,at 852 (guoting Albriahf 
men, 82 P.2d 765, 771 (Cola. 1938)). Anal- 
agously, in the situation you present, most of the member's 
"requirements . . . were fulfilled prior to passage of the 
act." This fact alone does not mean that the statute is 
retroactive if his prior service is considered in deter- 
mining his future eligibility. 

Likewise, Anders v. Countv Council for Richland County 
325 S.E.Zd 538 (S.C. 1985), considered the status of aA 
individual who had been hired as a chief investigator for a 
solicitor under a statute which provided a means for chal- 
lenging employment terminations by an elected official. 
Subsequently, a statute was enacted which declared that 
employees of a solicitor serve at his pleasure. The inves- 
tigator brought suit, contending that application of the 
ntermination at will" statut,e to his situation would give 
that law retroactive effect. The court concluded that this 
was not a case of retroactive application: 

Public officers are created for the benefit 
of the commonwealth, incumbents have no 
contract or property rights in them, and, 
unless it be otherwise provided by the 
Constitution, they are subject entirely to 
legislative control. Hence, subject to the 
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Constitution, the General Assembly may fix 
the term, prwide for removal, abolish the 
office, reduce the term, and in every respect 
control the existence, powers, emoluments, 
and tenure of public officers. 

& at 539 (citing w v. Citv of Florence, 93 S.E.Zd 
215, 220 (S.C. 1956)). 

In Open Records Decision No. 358 (1983), it was argued 
that a change in the status of certain property tax infonna- 
tion from mopenm to *closedn applied only to information 
collected after the effective date of the statute. The 
opinion stated: 

The Open Records Act vests no right in anyone 
to have previously-disclosable information 
remain disclosable notwithstanding an inter- 
vening determination by the legislature that 
it should be withheld from public inspec- 
tion. . . . To be ~vested, a right must be 
something more than an expectation of the 
continuance of an existing law. It must have 
become an entitlement to the present or 
future enjoyment of property or the enforce- 
ment of a demand, or to a legal exemption 
from demands. 

& at 3. 

In the situation you pose, the member had no vested 
right to his position on the Pharmacy Board. As the South 
Carolina court noted, the legislature could have even 
reduced his present term of service or abolished the office 
entirely. &B Attorney General Opinions JM-235 (1984): 
H-955 (1977). 

Finally, we note that the legislature could have 
entirely excluded from the application of section 10(c) all 
members who were serving on the board at the time the 
statute was amended. This approach was used in Amendment 22 
of the United States Constitution, which limited the term of 
office of the President of the United States to two terms, 
but specified that it did "not apply to any person holding 
the office of President when this article was proposed by 
the Congress." Article 4542a-1, however, contains no such 
grandfather clause. 

We conclude that a member of the State Board of Pharma- 
cy who was appointed in 1973, and reappointed in 1979 and 
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1985, is not eligible to be reappointed to the board under 
the terms of section 10(c) of article 4542a-1, V.T.C.S., 
which limits membership on the board to two full terms. 

A member of the State Board of Pharmacy 
who was appointed in 1973, and reappointed in 
1979 and 1985, is not eligible to be reap- 
pointed to the board under the terms of 
section 10(c) of article 4542a-1, V.T.C.S., 
which was enacted in 1981 and which limits 
membership on the board to tw? full terms. 

JIU MATTOX 
Attorney General of Texas 

HARY UBLmR 
First Assistant Attorney General 

Lou HccREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAXLEY ' 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICXS 
Special Assistant Attorney General 

RICE GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 
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